Manjinski narodi zaslužuju podršku domaćih i evropskih institucija

mr Nadil Azemović, privrednik, član Bošnjačkog vijeća

Prava Bošnjaka ne smiju zavisiti od političke volje ili rezultata izbora

Prekrajanjem granica i stvaranje jednonacionalne države su davno poražene politike devedesetih godina prošlog vijeka, čije žrtve i dalje sahranjujemo. To su ideje koje su unazadile ovaj region i čija iskra treba biti ugašena, prije nego se pretvori u plamen. Kao rezultat takvih politika, bošnjački narod je podnio mnogobrojne žrtve i, ako ni zbog čega drugog, onda zbog prijenje prema njima treba još snažnije da se suprostavimo takvim nazadnim idejama.

Manjinski narodi su uvijek bili na strani građanske i evropske politike, i prije i na i na referendumu 2006. ali i nakon toga do danas. Zato je veoma važno da naši crnogorski, regionalni, evropski i svjetski partneri to prepoznaju i pruže Bošnjacima neophodnu podršku da zajedničkim  naporima preduprijedimo ovakve projekte. Kada je riječ o sprečavanju svih mogućih negativnih posljedica, već iniciranih i eventualno drugih izmjena zakona po ustavno-pravnu poziciju  Bošnjaka u Crnoj  Gori, uključujući svakako i ustavno pravo  pozicije naše dijaspore, smatram da su ovo pitanja na koja ne možemo sami dati dovoljno kvalitetan i inkluzivan odgovor.

Zato pozivam sve prisutne, da razmislimo o indentifikovanju stranih i regionalnih eksperata koji će nam u  tome pomoći i koji će nam primjerima iz prakse drugih država olakšati pronalaženje najboljeg mogućeg rješenja.

Ovakvi zakoni kao i planirani popis stanovništva ne smiju biti plod političke manipulacije, niti etničkog inženjeringa, već dobro osmišljenog eksperskog pristupa koje neće diskriminirati ni nas Bošnjake ni našu dijasporu.

Zakoni treba da budu mehanizam koji ce osigurati institucionalnu zaštitu prava Bošnjaka, te koji će ih trajno štititi i omogućiti da ne zavise od političke volje pojedinaca ili rezultata parlamentarnih izbora. Ponavljam, da su Bošnjaci  i dijaspora bili na pravoj strani istorije, proevropske Crne Gore i da zbog toga ne smijemo dozvoliti da na takav način budu isključeni iz njenog političkog života.

Bošnjačka stranka u kontinuitetu bilježi rast podrške, što potvrđuju posljednja istraživanja.

Naša iskrena borba za prava Bošnjaka nailazi na prihvatanje i zato ćemo uz podršku naših partnera i naše dijaspore istrajno nastaviti u tom pravcu.

Bijelo Polje,17.jula,2021.