Suljo Mustafić

Biografija predsjednika Sulja Mustafića

Rođen je 08. 10. 1973. godine u Baru, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju.  Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu (Srbija) – Odsjek za Južnoslovenske književnosti, komparativnu književnost i srpskohrvatski jezik, 1997. godine.

Mustafić se bavi književnom kritikom, publicistikom i, šire – jezikom, kulturom i istorijom.

Autor je brojnih reportaža, ogleda, kao i stručnih i naučnih radova iz oblasti dijalektologije, folkloristike i etnografije.

Kao saradnik beogradskog Instituta za jezik i dijalektologiju, u periodu od 1995 -1997. bavio se istraživanjem  i opisivanjem narodnih govora i prikupljanjem leksičke gradje i toponima. Dio tog materijala  predstavljen je i publikovan u »Knjizi o Baru« prvoj cjelovitoj monografiji Bara, čiji je Mustafić  koautor.

Bio je dugogodišnji je urednik Barskih novina u kojima je objavio na desetine reportaža i putopisa. Bio je pokretač časopisa za kulturu i umjetnost –»Bars«. Takodje, autor je preko stotinu tekstova kritika, osvrta i recenzija u književnim časopisima, publikacijama i hrestomatijama.

Bio je  saradnik na izradi Istorijskog leksikona Crne Gore.

U periodu od 1998. do 2008. bio je zaposlen u Radio Baru, gdje je duže od pet godina bio i glavni i odgovorni urednik. Pokretač je brojnih novih, modernih radijskih sadržaja i autor emisije »Otvoreni studio«, godinama jedne od najslušanijih i najaktuelnijih emisija lokalnog javnog servisa. Dugogodišnji je dopisnik više dnevnih listova, regionalnih medija.

Mustafić je prvi novinar iz Crne Gore koji je, 2000. godine, završio jednogodišnju specijalizaciju za tv, radio i štampano novinarstvo u regionalnoj školi »Mediaplan«, koju je finansirala francuska Vlada, sa regionalnim sjedištem u Sarajevu.

Više godina je bio član redakcije časopisa “Almanah”, gdje se bavio književnom kritikom i izučavanjem jezičkog i folklornog nasljeđa Bošnjaka i ostalih naroda u Crnoj Gori. Jedan je od utemeljivača i dugodišnji predsjednik UO Foruma Bošnjaka Crne Gore, koji je okupljao najširi krug bošnjačkih intelektualaca u Crnoj Gori. U periodu referenduma, 2006. godine bio je član medijskog tima Pokreta za nezavisnu Crnu Goru.

Mustafić je jedan od idejnih tvoraca i utemeljivača, sada i predsjednik UO manifestacije »Maslinijada-Stari Bar«, jedne od najvećih regionalnih festivala maslina i kreator njenih kulturno-umjetničkih sadržaja, a održava se više od dvadeset  godina u Starom Baru.

U političkom djelovanju, Mustafić je član Bošnjačke stranke od 2006. godine i njen portparol. Bio je poslanik u Skupštini Crne Gore, u tri  parlamentarna saziva (2009-2012, 20212-2016. i 2022-2023).

Od 2012-2016. godine bio je potpredsjednik Skupštine Crne Gore, član više skupštinskih odbora, kao i zajedničkog Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Parlamenta Crne Gore i Evropske unije. Podnosilac je brojnih inicijativa i zakonskih  rješenja kojima je ustanovljen princip srazmjerne zastupljenosti brojčano manjinskih naroda, u institucijama zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

Od 2017. do 2021. godine, Mustafić je obavljao funkciju direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, a bio je i član Nacionalnog savjeta za obrazovanje Crne Gore.

Mustafić je bio predsjednik Islamske zajednice u Baru, od 2003 – 2013. godine, u desetogodišnjem periodu izgradnje Islamskog kulturnog centra najvećeg objekta te vrste u državi. Član je Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Od osnivanja 2008. godine, Mustafić  je profesor Medrese u Podgorici, na predmetu Maternji (Crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost)

Koautor je knjige »Tradicionalna barska kuhinja«, gdje na sveobuhvatan način, slikom i riječju predstavljeno kulinarsko, etnografsko i folklorno nasljedje Bara, kao i monografije »Knjga o Baru«.

U stvaralaštvu dužem od dvije i po decenije, Suljo Mustafić se ostvario na polju izučavanja, zaštite i prezentacije kulturne  i jezičke baštine, tradicije i folklora Bošnjaka i drugih naroda u Crnoj Gori. Autor je više stotina tekstova, književnih prikaza, studija i ogleda iz oblasti književnosti, jezika, folkloristike i etnografije.

Suljo Mustafić je član Bošnjačkog vijeća, od njegovog  prvog saziva, 2008. godine, i u više navrata rukovodilac Resora za maternji jezik i književnost.

Oženjen je i otac dvoje djece – ćerke Zahre i sina Alije.

Živi u Baru i Podgorici.