Bošnjačko vijeće podržava stvaraoce
U Petnjici je održana promotivno-edukativna tribina „Alhemija sevdaha i Zavičajne staze“ na kojoj su uručene nagrade Festivala priče „Zavičajne staze Bihor 2023.“
▫️ Specijalno priznanje za autentičnost pripovijedanja, jednoglasnom odlukom žirija, pripalo je priči „Kako se udala strina Hatka, luda zafrkantka“, poznatog pisca Safeta Sijarića. Plaketu festivala i novčanu donaciju Bošnjačkog vijeća uručio mu je potpredsjednik BVCG Bejto Šahmanović. On je tom prilikom istakao da Vijeće podržava kulturne manifestacije koje promovišu našu kulturu a posebno istaknute stvaraoce u svim oblastima umjetnosti.
▫️Treću nagradu dobila je priča „Gost je ovdje svetinja“, autora Božidara Proročića sa Cetinja; Drugu nagradu osvojila je priča „Sabitovica“, Hafize Dženković iz Beograda, a Prvu priča „Reza“ Refadije Abdić iz Podgorice.
▫️Ovaj kulturni događaj, za primjer, obilježila je besjeda Prof.dr Nake Nikšić, muzikološkinje iz Novog Pazara koja je govorila o sevdahu i trajanju sevdalinke kroz vjekove, te kako je postala jedan od zaštitnih znakova bošnjačkog identiteta.
▫️ Profesorica je upozorila da tom blagu treba posvetiti mnogo više pažnje u pogledu stručnog vrednovanja i naročito obrazovnog približavanja mladima.
▫️ Pjesnik Braho Adrović je kazao da su alhemičari od raznih metala pokušavali da naprave zlato ali nijesu uspjeli, a naš narod je kroz vrijeme od riječi stvorio suho zlato – sevdalinku.
▫️ Posebnu radost publici, priredile su svojim pjesmama mlade pjesnikinje: Minea Kožar, Dalila Agović, Elvisa Latić i Samra Ličina.
▫️Svojim donacijama za nagrade festivala program su podržali:Zavičajni klub Bihor –Montenegro Lukseburg, Bošnjačko donatorski Fond iz Luksemburga i Udruženje „Bihor naš zavičaj“ iz Ciriha.
▫️Tribina je organizovana u okviru projekta „Kazivart i XVI Zavičajne staze“, NVO Centra za kulturu Bihor, koji je podržan od Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori.