Značaj reafirmacije imena Bošnjak

Nacionalna odrednica Bošnjak – postala je trajno prihvaćena od svih aktera političkog i društvenog života Crne Gore, saopištila je u ime Bošnjačkog vijeća, pljevljakinja Amina Brahić podsjećajući na zmačaj reafirmacije narodnog imena.

Dvadeset je godina od potpisivanja Deklaracije o povratku nacionalnog imena Bošnjak! Iz današnje perspektive, donošenje ove Deklaracije predstavlja činjenicu, kojom smo obilježili naše povijesno trajanje. Međutim, svi oni koji se sjećaju toga vakta dobro znaju, koliko je za taj korak bilo potrebno samosvjesti, ali i hrabrosti.

Samosvijesti – jer je činom reafirmacije, historijskog nacionalnog imena, iskazano jedinstvo sa svim Bošnjacima u državama nastalim raspadom Jugoslavije, čime su postavljeni temelji daljeg kulturnog i civilizacijskog razvoja naše zajednice na ovom prostoru. Reafirmacijom nacionalnog imena, potvrdili smo i činjenicu da svi muslimani nekadašnje SFRJ, slovenskog jezičkog predznaka, jesu jedan narod – dakle Bošnjaci, autohtoni, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u svim drugim novonastalim državama.
Međutim, u tom vremenu, osim samosvjesti, nije nedostajalo ni hrabrosti, jer smo jednu tako kapitalnu odluku donijeli neposredno pred održavanje popisa u Crnoj Gori, 2003. godine. Oni koji tada nijesu imali razumijevanja za našu odluku, optuživali su nas za nacionalizam, vjerujući da i dalje treba zadržati, u komunizmu nametnuto, nacionalno ime – „Musliman“.
Na našu sreću, a pokazalo se i na sreću naše države, Bošnjaci u Crnoj Gori nisu prihvatili da, još jednom, drugi odlučuju šta je za njih najbolje. Preuzeli su odgovornost, njih 148 viđenih predstavnika i intelektualaca, usvojilo je Deklaraciju o povratku nacionalnog imena. Time su preuzeli odgovornost za upravljanje sopstvenom zajednicom, ali i političkim procesima koji će uslijediti.

Proteklih dvadeset godina, dali su nam za pravo da smo tada učinili pravi izbor. Crna Gora je postala nezavisna država, a jedan od ključnih doprinosa tom procesu, dali su upravo Bošnjaci. Na isti način smo učestvovali u ustavnom i pravnom utemeljenju Crne Gore kao građanske države i konačno, našim odlukama iz 2003. godine, nacionalna odrednica Bošnjak – postala je trajno prihvaćena od svih aktera političkog i društvenog života Crne Gore.

U susret popisu stanovništva, koji je planiran za drugu polovinu 2023. godine, ostaje nam da još jednom potvrdimo našu zrelost, i kao pojedinci i kao narod, znajući šta je najbolje za nas!
Bez umetnutih strahova i nametnutih kompleksa, potvdićemo da pripadamo istom nacionalnom entitetu sa Bošnjacima koji žive van Crne Gore, kao naše matične države i to tako što ćemo se slobodno nacionalno izjasniti, u skladu sa tekstom Deklaracije. To je jedini put ka očuvanju nacionalnog dostojanstva i samosvijesti! To je jedina staza koja vodi dalje ka osvajanju nacionalne subjektivnosti u našoj zajedničkoj domovini – građanskoj Crnoj Gori, kao državi pojedinaca koji trebaju suštinski ravnopravni, iako pripadaju različitim, Ustavom prepoznatim, nacionalnim entitetima.

Nemamo sumnju da mnogi izazovi sa kojima se suočavamo generišu, isključivo nerazumijevanje i neznanje, a ne loša namjera. Zbog toga neke stvari treba u kontinuitetu ponavljati i na njih ukazivati, kako bi sve ovo o čemu govorimo bilo jasnije i nama, ali i ljudima kojima se obraćamo.

Bošnjaci u Crnoj Gori nijesu, niti će ikada biti nečija dijaspora, niti nacionalna manjina. Bošnjaci u Crnoj Gori jesu brojčano manjinski narod – ali su autohotni, odvajkada utemeljeni i na svojim ognjištima. Zbog toga i sa ovoga mjesta još jednom treba glasno ponoviti, da nikada nismo, niti ćemo pristati da nas neko izmješta van historijskog i društvenog bića naše domovine Crne Gore.
Savremena Crna Gora je nasljeđe generacija Bošnjaka sa ovih prostora, za koju smo se borili, i koju ćemo čuvati i razvijati. Ponavljamo : MI smo ovdje svoji na svome, spremni i sposobni da sa svim drugim zajednicama izgrađujemo evropsku, prozapadnu i građansku Crnu Goru!

Na kraju, podsjetićemo na jednu mudru misao koja glasi: „Ne postoji ništa korisnije od dobrog imena i ništa ga ne stvara tako čvrsto kao dostojanstvo”!
Ime BOŠNJAK, možemo nositi i dostojanstveno i ponosno, kao vječno obilježje našeg identiteta!

M.BVCG