Vrbički: Počastvovan sam nagradom koja nosi ime bošnjačkog HOMERA

Nagrada “Avdo Međedović” uručena je književniku Safetu Hadroviću Vrbičkom, na Svečanoj sjednici 21.marta u Podgorici.

Žiri je saopštio da se književnik Safet Hadrović Vrbički , nagrađuje za posebne rezultate u stvaranju i afirnmaciji epike, usmene tradicije i proznog stvaralaštva Bošnjaka u antologijama “ Sermija”, “ Orfeji Bihora” i tragediji “ Žrtva”. Riječ je o autoru koji ima preko 30 knjiga koje su suštinski posvećene očuvanju maternjeg jezika, identiteta, običaja, kulturoloških segmenata i izvornosti pisane riječi.

Safet Hadrovic Vrbički

Počastvovan sam nagradom koja nosi ime bošnjačkog HOMERA, kazao je Safet Hadrović Vrbički u obraćanu nakon što je od predsjednika Bošnjačkog vijeća Ejupa Nurkovića primio nagradu za epiku i prozno stvaralaštvo

“Poštovana gospodo,,Poklonici pisane riječi- sljedbenici kluture,

Čast mi je i zadovoljstvo što sam u prilici da vam se obratim.

Dolazim iz Bihora. Iz kraja koji je za dugo vremena po mnogo čemu bio zaobilježen kao kakav tamni vilajet. Znajući sve to i unatoč svemu, sinovi i kćeri Bihora, od Boga obdareni: bistrom pameću, iskrenom namjerom i velikom žudnjom za znanjem i očuvanjem svojih vrijednosti, borili su se i izborili da kroz literaturu ostave jasan , vidan i neizbrisiv trag, po čemu će biti prepoznatljivi u historiji ljudskog trajanja.

Među prvima koji su ukročili u svijet literature kao trezora pamćenja ljuskih života i sudbina, bili su : Avdo Međedović kao epičar i Ćamil Sijarić kao pripovjedač , romansijer i pjesnik . Oni su na široko otvorili vrata čitavoj plejadi književnika sa područja Bihora koji su kroz sadržaje svojih književnih djela upoznali svijet sa životom i životnim sudbinama svog naroda.

Pošto je sve to širem javnom mnjenju bilo po sve malo poznato, odlučio sam se da izvršim izbor i za štampu priredim antologiju ORFEJI BIHORA, u dva toma.
Prvi tom : ORFEJI BIOHORA – od epike do poetike, i
Drugi tom : ORFEJI BIHORA – pričam ti priču.

To sam učinio tek onda kada sam se kao književnik iskazao kroz sve vidove književnih formi , od lirike do epike, tj. klasične tragedije, prve i do sada jedine u sveukupnoj bošnjačkoj književnosti- tragedije ŽRTVA, koja je doživjela pet izdanja.

I da svoje obraćanje završim riječima…Ovo veče, za mene ima posebnu vrijednost. Od strane članova žirija za dodjelu književne nagrade AVDO MEĐEDOVIĆ, ukazana mi je čast da je moje djelo prepoznato kao vrijedno i isto udostojeno tako uglednom književnom nagradom koja nosi ime bošnjačkog HOMERA – Avdulaha Avda Međedovića, poniklog sa prostora Bihora, čija se književna djela proučavaju na najprestižnijim univerzitetima svijeta. To saznanje čini mi obavezu da se donosiocima Odluke iskreno zahvalim na dodjeli ove ugledne književne nagrade, a da vas prisutne još jednom pozdravim i zahvalim se na ukazanoj pažnji” – kazao je Hadrović.

Safet Hadrović Vrbički je rođen 1952. godine, u selu Donja Vrbica, kod Petnjice. Za svoje književno stvaralaštvo dobijao je više književnih nagrada i priznanja. Književna nagrada „Sabit Užičanin“ za tragediju „Žrtva“, koja je proglašena knjigom godine u Sandžaku, za 1994. godinu. Književna nagrada: „Blažo Šćepanović“, za zbirku pjesama: „Lovci na školjke“, koja je izabrana kao najbolja pjesnička zbirka iz Srbije i Crne Gore, za 2000. godinu, na anonimnom konkursu (među 35. prispjelih rukopisa).
Pjesme su mu prevođene na više jezika: bugarski, makedonski, albanski, njemački, francuski, slovenački, turski, engleski i persijski. U vremenu od 1992. do 2002. godine, bio je Predsjednik Udruženja pisaca Sandžaka, sa sjedištem u Novom Pazaru.
Autor je nekoliko desetina knjiga poezije, proze i publicistike; nabrajamo neke od njih: Ne reci nikom, Zoja, Iskopavanje vatre, Kurban, Žrtva, Patke na legalu, Lovci na školjke, Orfejeva lira, Labudova pjesma…Hadrović je priredio i nekoliko zapaženih antologija poezije i proze Bošnjaka u Crnoj Gori i Srbiji.

M.BVCG