USVAJANJE REZOLUCIJE O GENOCIDU U SREBRENICI VAŽAN ORIJENTIR ZA SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU
Bošnjački savjet u Crnoj Gori, pozdravlja usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici i čestita predlagačima i poslanicima koji su glasali za spašavanje ljudskosti i evropskog obraza naše države.
Žao nam je što rezultat nije bio 81. ZA, jer vjerujemo da će usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici pomoći i onima, koji još ne mogu da se suoče s prošlošću, da shvate istinu o monstruoznim zločinima koji su se desili prije dvije ipo decenije na prostoru BiH i cijele bivše Jugoslavije.
Srebrenica jeste simbol zločina prema bošnjačkom narodu, ali i zločin prema ljudskom rodu, čovječnosti, civilizacijskim vrijednostima, i kao takva treba da bude stalna opomena da se zajedno moramo boriti protiv fašisoidnih ideja i vođa, koji se radi sopstvene moći zaklanjaju iza interesa naroda u čije ime su vršeni brojni zločini i genocid u BiH.
Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici je civilizacijski dug prema svim žrtvama, važna poruka za region, i zalog za budućnost multietničkog, multikulturnog i multinacionalnog društva u kojem, na istini, pravdi, opraštanju i razumijevanju, treba da gajimo harmoniju i suživot različitosti.