UKAZUJEMO NA ZABRINJAVAJUĆE TENDENCIJE U DRUŠTVU

Zapanjeni smo brutalnošću medijske kampanje  kojom se,  na svaki mogući način, pokušava narušiti koncept ravnopravnosti naroda u građanskoj  Crnoj Gori i napraviti  privid društva u kome postoje povlašteni narodi i grupacije koje imaju veće pravo od drugihodlučivati  i krojiti državnu politiku.

Ove tendencije nisu nove, podsjećamo na 90-te i predreferendumsko vrijeme,  kada se Bošnjacima i drugim manje brojnim narodima, osporavala mogućnost političkog organiziranja, a onda i pravo odlučivanja o obnovi nezavisnosti vlastite države.

Jasno je da iznevjerena očekivanja ili kalkulacije glede formiranja nove Vlade, nisu uzrok, već samo povod,  koji je iznova objelodanio ideje za koje su nas pokušali uvjeriti da su prevaziđene i napuštene. Njihovi akteri, od dijelova ratnohuščkačkog vladajućeg bloka iz 90-ih, prekonekih unionista iz 2006. godine,  do ovovremenih rebrendiranih klero-nacionalističkih grupacija, samo  u različitim pojavnim oblicima,  pronose istu ideju – da je Crna Gora latifundija u kojoj pravo odlučivanja ima samo jedna „narodna većina“, dok se druga „narodna manjina“ može baviti samo poslovima nižega reda, daleko od državnih politika i bilo kakvog ozbiljnijeg uticaja.

Upozoravamo na ove tendencije i ukazujemo da osobito zabrinjava(mada i ne čudi,  jer nije  novo) ćutanje nevladinog sektora, intelektualaca i drugih javnih djelatnika. Naime, veći dio njih je  i 2020.godine, „podvio rep“  i „mudro“ posmatrao  izopštavanje više stotina pripadnika manje brojnih naroda iz institucija I sa mjesta odlučivanja, koje je sistemski sprovodila tadašnja  antisekularna i antievropska Vlada.

Ali ono što je frapantno i što podvlačimo,  jeste uloga medija u toj besprizornoj kamapanji – uz očekivano ponašanje  najamničkih ekspozitura, ali i neočekivano od RTCG, kao javnog servisa. Dakle, umjesto da državni  javni servis koji se finansira novcem svih građana, bude obrazac profesionalnosti i objektivnosti, na njegovom se portalu, kao na vašarskom oglasniku, kače lažne vijesti.Umjesto da menadžement,  razmisli kako ispuniti zakonsku obavezu javnoog servisa, i proširiti i konačno napraviti očekivane  programe  i oformiti redakcije na jezicima svih manje brojnih naroda, kako dovesti makar jednog novinara ili urednika bošnjačke nacionalnosti( kojih tamo nema), njegov portal doprinosi ovoj antimanjinskoj medijskoj histeriji.

Sa zabrinutošću upozoravamo da će, iz ovakvog brloga netrpljivosti,  naše društvo teško izaći, a da će oni  koji tome doprinose morati snositi odgovornost, kada se budu zbrajali računi- kroz negativne izvještaje evropskih partnera i dalje zaustavljanje integracija našeg društva u razvijeni i demokratski svijet i,  posebno,  za dugoročno kontaminiranje društva i generacija koje takva medijska scena oblikuje i obrazuje.

Međutim, ono što trebaju znati nalogodavci i  izvršitelji ovih politika, jeste  da ovakve tendencije neće obeshrabiti bošnjački narod, koji je odvajkada utemeljen na  prostorima Crne Gore, ta da će se njegovi  predstavnici i prvaci  složno i jedinstveno suprotstaviti svim pokušajima marginalizacije i podjarmljivanja, ma od koga dolazile. Državu Crnu Goru doživljavamo kao dom svih njenih naroda i  građana, svjesni  činjenice da je ona svoj euroatlanski, prozapadni i demokratski put trasirala, uz bezrezervnu podršku  manje brojnih naroda i, stoga,  nećemo dozvoliti  nikakvo prekrajanje te društvene realnosti.

Zaključujemo da ćemo, kao i do sada, svjesni delikatnosti situacije  sa kojom se naše društvo suočava,  pažljivo  motriti ove procese i o vidljivim tendencijama zvanično upoznavati međunarodne partnere, diplomatska predstavništva, kao i brojne organizacije u regionu i u drugim zemljama sa kojima Bošnjačko vijeće sarađuje.

Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori
Suljo Mustafić s.r.