U Vijećnici otvorena izložba  “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine”

Pod pokroviteljstvomv predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i člana Predsjedništva Željka Komšića u sarajevskoj Vijećnici, 21.marta upriličeno je otvaranje izložbe “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine”. Među uvaženim zvanicama iz BiH i regiona, ovom kulturnom događaju prisustvovali su predsjednik Bošnjačkog vijeća Ejup Nurković, predsjednik Izvrčnog odbrora Mirsad Rastoder i vijećnik Bejto Šahmanović.

 Izložba “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine” sastoji se od pisanog kulturnog naslijeđa iz specijalnih zbirki Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine. Na jednom mjestu predstavljene su neprocjenjive rukopisne zbirke prepisivane stoljećima do prvih knjiga i novina štampanih u Bosni i Hercegovini, putopisa i arhivskih kolekcija bosanskohercegovačkih velikana. Izložba je dio zvaničnog programa obilježavanja 30–to godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a organizovali su je Fondacija “Alija Izetbegović“ i Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine.

Izložbu je otvorio predsjedavajući predsjedništva BiH Šefik Džaferović i naglasio značaj  izložbe,  kao jedne od najznačajnijih izložbi pisanog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine u posljednjih pola stoljeća. Predstavlja kaleidoskop naše bogate kulturne prošlosti pohranjene u specijalnim zbirkama Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

U autorskom smislu izložba je istinsko osvježenje u oblasti promocije kluturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Izbor građe i način na koji je prezentirana pokazuje širinu u razumijevanju kako kulture tako i same historije Bosne i Hercegovine – kazao je  Džaferović .

Autor izložbe je Amel Suljović, savjetnik za kulturu predsjedavajućeg Predsjedništva Šefika Džaferovića, u saradnji s Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom (NUB) BiH, napravio je selekciju najvrijednijih knjiga, rukopisa i časopisa iz bogate historije BiH.

Ciljevi izložbe su vrlo jasni kazao je Suljević.

Pionirski radovi Bešagića, Ljubušaka, ali i drugih ličnosti koje su se pojavile, koje su osjetile da je baština, da je to što smo stoljećima skupljali, da je to ono što se akumulisalo u jednoj kolektivnoj memoriji našeg društva, da je to onaj stvarni temelj kulture. Cilj ove izložbe je da pokaže koliko su te incijative tada bile velike i značajne i koliko je BiH kroz svoje pisano naslijeđe zapravo možda najevropskija zemlja. BiH predstavlja jedan istinski kaleidoskop u srcu Evrope – kazao je Suljević.

Kako je planirano, nakon Sarajeva izložba bi trebalo da bude predstavljena u Podgorici, pod visokim  pokroviteljstvom predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića i gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića, koji su prepoznali njen međunarodni značaj, a suorganizator  će biti i Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori.

Savjetnici predsjednika Crne Gore, Amer Halilović i Boris Bastijančić prisustvovali su otvaranju izložbe „Nacionalno blago Bosne i Hercegovine“ u Gradskoj vijećnici, kao i neimari časopisa “Komuna”  Željko Rutović i Amer Ramusović.