U Pljevlima se brani multietnička, građanska i evropska Crna Gora

Povodom teksta OSTAVLJENI GRAD (Pobjeda, broj 20155) te blagonaklone izjave premijera Zdravka Krivokapića “Mislim da vrijeme razmirica treba da prestane”, Bošnjačko vijeće je uputilo javni apel

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, najoštrije osuđuje nacionalističku harangu protiv multetničkih Pljevalja i bošnjačkog naroda u toj opštini. U potpunosti dijeleći zabrinutost  građana, koji su izloženi kontinuiranim šovinističkim provokacijama i nasrtajima, pozivamo sve časne ljude da  solidarnošću brane dušu šehera – ljepotu pljevaljskog suživota u koju je utkana viševjekovna kulturološka i vjerska različitost. U suprotnom neće se posrećiti nikome, pa ni onima koji ćutanjem ili čuvanjem fotelje, zajedno sa  predsjednikom Opštine Igorom Golubovićem, relativizuju opasnost od podizanja tenzija, jer navodno, ne primjećuju da njihove komšije Bošnjaci godinama žive u grču od kleronacionalističkih ekstrema i sljedbenika zločinačke ideologije  devedesetih  godina prošlog vijeka. Upozoravamo Predsjednika  Opštine, Golubovića, da  su njegove izjave o relativizaciji šovinističkih provokacija i prebacivanju (ne)nadležnosti blijedi izgovori koji ga svrstavaju među simpatizere nacionalističkog ekstremizma. Nemiješanjem u svoj posao, pokazujete da nemate namjeru, ili niste u mogućnosti da budete predsjednik svih građana i zato, gospodine Goluboviću treba da podnesete ostavku. Svojom izjavom da su „primitivna iskazivanja pripadnosti određenoj nacionalnoj zajednici sada na snazi, ne samo sa srpske strane, nego i sa bošnjačke se na isti način profiliše… e, sad da li jednih ima 90 ili 80 posto, a drugih 10 ili 20 posto, pa se to malo više vidi ili malo više ne vidi, to je druga stvar” ne samo da ne doprinosite smirivanju tenzija i eliminaciji takvog primitivizma i nacionalizma, nego očito želite reći da, pored srpskog nacionalizma, u Pljevljima je vidan i bošnjački nacionalizam, ali nije toliko manifestan, jer Vi na imaginarnoj vagi stavljate procente iz strukture stanovništva. Ili, u prevodu, kažete da je bošnjaka u Pljevljima koliko i srba isto bi bilo, samo s druge strane. Nije tako, gospodine Goluboviću i Vi to jako dobro znate. Kad je na fasadi pljevaljske zgrade osvanuo grafit uvredljivog sadržaja za pravoslavni živalj? A i da jeste i Vaša i naša uloga je da postupimo u skladu sa institucionalnim nadležnostima i da osudimo takve ekcese, ma sa koje strane dolazili. Krajnje je vrijeme da svi razumiju, multietnička, građanska i evropejska Crna Gora se brani upravo u Pljevljima, gradu na tromeđi sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

Stoga apelujemo na međunarodne organizacije, ambasade, kao i prmijera Zdravka Krivokapića, ministra Sergeja Sekulovića, predsjednika Skupštine Aleksu Bečića i sve poslanike da se iskreno založe za očuvanje mira i tolerancije u gradu na Ćehotini, kao i u svim mješovitim sredinama. A ta iskrenost podrazumijeva jasan stav, obavezujće  preispitivanje, temeljutu istragu i sankcionisanje počinilaca, huškača i pomagača. Dakle sve ono što nije rađeno ni prije ni poslije etničkog čišćenje pljevaljske Bukovice. Podsjećamo,prema podacima Udruženja protjeranih iz Bukovice, na tom području je od 1992. do 1995. godine ubijeno šest i oteto 11 građana, oko 70 zlostavljano, zapaljeno je osam kuća i džamija, a protjerano ukupno 90 porodica sa 270 članova. Za taj zločin niko nije pravosnažno osuđen. Sud je 2011. saopštio da nije dokazano da su optuženi učinili krivična djela koja im se stavljaju na teret i konstatovao da okrivljeni nijesu djelovali samoinicijativno već po naređenju komandi.

Zna se da Crna Gora nije ni započela ozbiljno suočavanje sa bliskom prošlošću, pa zbog toga ponovo doživljavamo prijetnje iz istih kuhinja, koje nadležne institucije moraju što prije raskrinkati a ne lamentirati kako “razmirice treba da prestanu da svi poštujemo jedni druge i budemo tolerantni”.

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori