U Bijelom Polju održana ceremonija povodom Dana Bošnjačke zastave

U Bijelom Polju, u organizaciji Bosnjačkog vijeca u Crnoj Gori, organizovano je centralna ceremonija tradicionalnog obilježavanja Dana bošnjačke zastave.

Predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić kazao da bajrak za bošnjački narod predstavlja slobodu kao i simbol utemeljenja bošnjačke kulture i tradicije , historijskog trajanja i narodnog jedinstva.

-Bošnjački narod želi graditi svoju budućnost u evropskoj Crnoj Gori, demokratskoj zajednici slobodnih građana i ravnopravnih naroda i želi sarađivati sa svojim sunarodnicima u Bosni I Hercegovini, Sandžaku, Srbiji, na Kosovu, u Makedoniji, Turskoj, Zapadnoj Evropi, Americi.

Ne tražimo ništa više od drugih, ali I na pristajemo na manje prava od drugih, Ovo će Vijeće, kao institucija, biti podrška svim inicijativama koje teže, u partnerskom odnosu sa državom, raditi na poboljšanju društvenog I ekonomskog statusa, kolektivnih I pojedinačnih prava, zaštite identiteta, vjere, kulture I jezika manje brojnog naroda.-kazao je predsjednik Mustafić.

Predsjednik Mustafic je gostima kao i članovima Vijeća zahvalio na prisustvu i poželio još mnogo godina zajedničke borbe za jedinstvo bošnjačkog naroda u Crnoj Gori i regionu.

Skupu se takodje obratio član Izvršnog odbora BV Fikret Kurgaš.

Svečanom podizanju zastave su pristovali gospodin Ervin Ibrahimović potpredsjednik Vlade Crne Gore, predsjednik opštine Bijelo Polje Petar Smolović , predsjednik Skupstine Ernad Suljević, predsjednik opstine Rozaje Rahman Husović, predsjednik Skupstiine Almir Avdić, predsjednik opstine Petnjica Samir Agović, poslanici u Skupstini Amer Smailovic i Damir Gutić, predstavnici drustvenog i javnog života, potpredsjdnik BV dr Bejto Šahmanović, predsjednik IO Mirsad Rastoder, raniji predsjednik BV Mirsad Dzudzević i članovi Bošnjačkog vijeća Adnan Pepić, Adnan Muhović, Ermin Čindrak i Nadil Azemović i članovi Izvršnog odbora BV u Crnoj Gori.

Na inicijativu Bošnjačkog vijeća , isticanjem bošnjačke zastave, ovaj praznik obilježen je i u Rožajama, Plavu, Gusinju, Petnjici, Beranama, Pljevljima i Baru.