Ružica ofarbana mržnjom
Povodom objave da su u mjesnoj crkvi Ružica oslikane freske koje Bošnjake predstavljaju na duboko uvredljiv način, Bošnjačko vijeće poziva na strpljenje i razgovor.
Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori izražava duboki prezir prema onome što su freskopisi “moleri” naslikali u unutrašnjosti crkve Ružica u Rožajama, koju su dominatno gradili Rožajci -Bošnjaci svojim donacijama. Takav čin nepoštovanja međuvjerske solidarnosti i tolerancije nemoguće je objasniti u medijima, osim riječju da nećemo nikome dozvoliti da manipulacijom širi i potpiruje mržnju u Crnoj Gori.
Dio ikonopisa u crvi Ružica
Dio ikonopisa u crkvi Ružica
Van pameti je da neko, ko treba da slijedi božije zapovijesti “NE SVJEDOČI LAŽNO NA BLIŽNJEGA SVOGA”, može, pri čistoj svijesti i savjesti, tako grubo i zlobno da udari na dostojanstvo svojih komšija i cijelog naroda. Posebno ako se zna da ” lagati znači svjesno i hotimice iznositi neistine protiv ma koga, bilo privatno ili javno” , a posebno ne u bogomolji.
Zato pozivamo Bošnjake i sve građane u Crnoj Gori da strpljenjem pobijede bijes zbog uvrede, kako bi u razgovoru sa visokim predstavnicima Srpske pravoslavne crkve što prije otvorili dijalog i pokušali da se ljudskim razumijevanjem ukloni teška mrlja, koja nažalost može generisati dugoročne probleme u našem zajedničkom bitisanju.
Bošnjaci poštuju druge, ali i sebe i svoje dobročinstvo prema svim ljudima, narodima i konfesijama, i na tome želimo da gradimo zajedništvo u Crnoj Gori.
Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori