Posjeta Šefika Džaferovića
U službenoj posjeti Bošnjačkom vijeću u Crnoj Gori danas je boravo član Predsjednišva Bosne i Hercegovina iz reda bošnjačkog naroda, g-din Šefik Džaferović.
Džafervića je dočekao predsjednik Vijeća Ejup Nurkovć sa članovima Vijeća i saradnicima gdje je bilo govora o sveukupnom položaju Bošnjaka u Crnoj Gori te mogućnostima proširenja institucionalne saradnje i komunikacije sa institucijama u BiH.
Poslije svečanog prijema u prostorijama Vijeća, delegacije su skupa posjetile Džamiju Sultan Murat II , JU Muzej Ganića Kula i prošetao gradskim trgom.
Nakon toga, upriličena je svečana sjednica Vijeća gdje su domaćini g-dina Džaferovića upoznali sa radom Vijeća i aktivnostima na polju afirmacije prava bošnjačkog naroda, te baštinjenja kulture i tradicije.
Predsjednk Vijeća Ejup Nurković u svom u uvodnom dijelu svečane sjednice, izrazio je zahvalnost g-dinu Džaferoviću na današnjoj posjeti te ga detaljnije upoznao sa pravnim statusom Vijeća, ingerencijama i Ustavom zagarantovanim pravima i riječ dao Vijećnicima koji su svako iz svog ugla, iznijeli mišljenje i prijedloge o mogućim poljima saradnje i kulturno-pravnoj platformi na kojoj bi se ta saradnja mogla ostvarivati i unapređivati.
G-din Džaferović se odgovarajući na pitanja članova Vijeća prije svega zahvalio Rožajcima na pomoći koju su za vrijeme agresije na BiH pružili izbjelglicama, ustupivši im svoje kuće i domove što kako je kazao, Bošnjaci iz BiH nikada neće zaboraviti. Osim toga, istakao je da će se u skladu sa zakonom i Ustavom CG i BiH, pomoći da se se saradnja između Bošnjačkih institucija unaprijedi i poboljša u cilju zbližavanja te kulturnog i ekonomskog prosperiteta.
On je kazao da su odnosi dve zemlje dobri i kvalitetni, da postoje brojni potpisani bilateralni sporazumi, a poseta toj zemlji nastavak je unapređenja dobrosusedskih odnosa, te da između Bosne i Hercegovne i Crne Gore nema otvorenih pitanja.
Obraćajući se novinarima nakon svečane sjednice Vijeća, a komentarišući status bošnjačkog naroda Džaferović je kazao da je Crna Gora uradila niz važnih stvari kada je u pitanju život njenih stanovnika ali i celog regiona.
”Ono što uvek pomene je relaksacija međuetničkih odnosa u Crnoj Gori i to je jako važno, to je od izuzetnog značaja. Puno je na tom planu urađeno i to treba da bude sačuvano i to sam kazao svim sagovornicima u razgovorima koje sam vodio. Vrlo je važno da se relaksiraju ti odnosi i da proces promene vlasti koja je pitanje volje građana ne utiče na prava koja su ostvarili i koja treba da po ustavu Crne Gore ostvare manjinski narodi” rekao je onaj Džaferović.
On je prokomentarisao i pitanje usvajanja Rezolucije o Srebrenici.
”Nakon genocida, nakon tog zla kojeg smo mi u Bosni i Hercegovini proživeli i kojeg je utvrdio Međunarodni sud pravde, civilizovano je odati poštovanje žrtvama genocida, priznati genocid, osuditi genocid, osuditi negatore genocida, i bilo bi veliko civilizacijsko postignuće i za samu Crnu Goru da to njen parlament radi na narednoj sednici i ja očekujem da to uradi”.