PELIDIJI, ALIHODŽIĆU I HODŽIĆU NAGRADE BOŠNJAČKOG VIJEĆA U CRNOJ GORI

Povodom  martovskih rasprava i usvajanja Deklaracije o reafirmaciji narodnog imena  Bošnjak, 2003.godine, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, ovih dana organizuje  Dane kulture Bošnjaka, koji su otvoreni  izložbom slika “Odsjaj minulih vremena” (17. marta  u  Podgorici), nizom tribina o ženskom ponosu i pjesničkim ostvarenjima. Narednih dana biće održana i svečana sjednica na kojoj će biti dodijeljena priznanja istaknutim stvaraocima.

Žiri za dodjelu nagrada i priznanja Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori u sastavu: Aldemar Ibrahimović – predsjednik, Kemal Musić – zamjenik predsjednika  i članovi Selma Đečević, Sait Šabotić i Remzija Camić, na sjednicama održanim 17. i 22. marta 2022. godine, nakon detaljnog pregleda i analize dostavljenih prijedloga, jednoglasno je donio sledeće odluke:

  • Povelja Rifat Burdžović-Tršo dodjeljuje se profesoru emeritusu dr Enesu Pelidiji
  • Povelja Husein – paša Boljanić dodjeljuje se prof. dr Rifatu Alihodžiću
  • Nagrada Husein Bašić dodjeljuje se akademiku Zuvdiji Hodžiću.

Nagrade će biti uručene na svečanoj sjednici Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, 28. marta 2022. g. u Podgorici.

U obrazloženju odluke o dodjeli nagrada, žiri je konstatovao nemjerljiv doprinos afirmaciji identiteta Bošnjaka od strane profesora Pelidije, koji je kako se navodi: kroz četvorodecenijski istraživački i naučni rad, dao nemjerljiv doprinos objektivnom sagledavanju prošlosti bošnjačkog naroda. Povelja Husein – paša Boljanić koja se dodjeljuje za promociju graditeljske baštine bošnjačkog naroda dodjeljena je profesoru Alihodžiću zbog njegovog doprinosa u očuvanju, obnovi i popularizaciji kulturno – historijskog nasljeđa Bošnjaka u Crnoj Gori, kao i njegovih orginalnih, novih, arhitektonskih rješenja koja promovišu graditeljsku baštinu bošnjačkog naroda. Nagrada Husein Bašić dodjeljuje se akademiku Hodžiću, koji je kako se objašnjava u odluci žirija: slijedeći književnu tradiciju najznačajnijih bošnjačkih stvaralaca uspio da dočara život gusinjske čaršije – običaje i navike tamošnjeg stanovništva i sve to kroz arhaični jezik, sa vješto inkorporiranim orijentalizmima i lokalizmima, čime je na najbolji način afirmisao bošnjačku kulturu, tradiciju, jezik i ostale osobenosti naroda.

Bošnjačko vijeće čestita laureatima, svim kandidatima i predlagačaima za doprinos i afirmaciju kulturnog identiteta Bošnjaka, sa željom da bošnjački narod još predanije ostvaruje vrijednosti od značaja za nacionalnu i društvenu prepoznatljivost u Crnoj Gori.

Predsjednik žirija

mr Aldemar Ibrahimović

    Predsjednik Bošnjačkog vijeća

Ejup Nurković