Mustafić  predsjednik, Šahmanović potpredsjednik Vijeća

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, na  sjednici održanoj, 28.aprila, u Rožajama, izabralo je poslanika Bošnjačke stranke  i profesora književnosti Sulja Mustafića za novog predsjednika Bošnjačkog vijeća (BV), dok je za potpredsjednika izabran Bejto Šahmanović.

Bejto Šahmanović
Bejto Šahmanović

Dosadašnji predsjednik BV u Crnoj Gori Ejup Nurković stekao je uslove za penziju.

U svom obraćanju Mustafić je zahvalio na povjerenju i kazao da će posvećeno raditi na institucionalnom jačanju Vijeća i njegovom pozicioniranju u odnosu prema državnim institucijama.

– Biti predsjednik BV je najveća čast i privilegija za pripadnika bošnjačkog naroda i vjerujem da ćemo zajednički graditi Vijeće otvoreno za sve politike, pojedince i inicijative. Zajednički ćemo raditi na afirmaciji manje brojnih naroda, njihovim pravima i učešću u društvenim procesima u našoj državi Crnoj Gori – kazao je Mustafić.

U svom obraćanju potpredsjednik Šahmanović je kazao da će, pored ostalog njegove aktivnosti biti usmjerene ka motivaciji mladih ljudi da preuzmu inicijativu u društvenim procesima, u saradnji sa intelektualnom elitom.

Na sjednici u Rožajama usaglašene su i aktivnosti Vijeća u susret Popisu stanovništva.

Kako je i najavio na sjednici Vieća, Mustafić je Skupštini Crne Gore, 3. maja, podnio ostavku na  funkciju poslanika. U obrazloženju dostavljenom šefici parlamenta Danijeli Đurović, On je nave da to čini zbog izbora na poziciju predsjednika Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori. Mustafić je u jednom od prethodnih saziva Skupštine bio njen potpredsjednik.