Mr. Admir Lisica: Bošnjaci pred izazovima
Pod naslovom Političko stasavanje jedne nacije u podgoričkom KIC-u, 2.marta,održana je promocija knjige „Bošnjaci pred izazovima globalnih političkih procesa – političko stasavanje jedne nacije“, mr Admira Lisice, bosanskohercegovačkog historičara i istraživača koji se bavi političkim odnosima u regionu, međunarodnom politikom i zajednicama bošnjaka u dijaspori.

Pozdravljajući gosta i prisutne, na početku se obratio Mirsad Rastoder, predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog vijeća. On je istakao važnost ove teme i podsjetio prisutne na historijske činjenice koje su izuzetno slične stanju u kojem se danas nalaze Bošnjaci u Crnoj Gori. Navodeći primjere o bedelima – zamjenicima u političkom životu iz osmanskog i vremena stvaranja kraljevine Jugosalavije. Rastoder je kazao da političko stasavanje svake nacije na ovim prostorima nije završeno, a posebno Bošnjaka kojima se stoljećima nije dalo da iskažu ono što jesu. Raduje što nas jedan mladi israživač u ovoj knjizi podsjeća na činjenice, borbu  i hronologiju Narodnog stasavanja, iz koje se može dosta naučiti o važnosti bošnjačkog jedinstva oko ključnih odrednica kao šo su nacionalni, kulturni identit i baština Bošnjaka u svim državama regiona.

Mr. Admir Adrović je istakao kvalitet višegodišnjeg istraživanja Autora  studije što je rezultiralo djelom koje je napisano na osnovu oko 200 različitih izvora i 450 fusnota. On je ukratko predstavio i prokomentarisao 12 poglavlje  knjige koja ima 231 stranicu.

„Ova knjiga može poslužiti i kao podsjetnik  šta su Bošnjaci morali sve da prođu, preko čega sve da pređu, šta da dožive, šta da prežive da bi danas ponosno mogli da kažu da su Bošnjaci. Posebna vrijednost ove knjige je opservacija stanja Bošnjaka u Sandžaku u turbulentnom periodu 90-tih godina 20. vijeka“, istkao je mr. Adrović.

Na kraju svog obraćanja mr. Adrović je citirao autora da njegova knjiga „nije finalno viđenje političkog razvoja Bošnjaka već treba da posluži kao podsticaj drugim autorima za daljnja istraživanja ove izuzetno bitne teme. Ovu knjigu potrebno je posmatrati kao naučno-istraživački doprinos u kontekstu jačanja svijesti o vlastitoj političkoj historiji koja je nažalost često zapostavljena od savremenih autora“.

Izlaganje autora upriličeno je kroz formu razgovora koji je znalački vodio mr Sead Šahman, pa je u drugom dijelu uslijedio i vrlo interesantan dijalog sa uvaženim ličnosima iz publike.Obrazlažući početke političkog organizovanja Bošnjaka u vrijeme Austro-ugarske, mr Admir Lisica je precizorao važnost orgamizovanja muslimana. Ključna godina tog perioda je 1906. kada je osnovana Muslimanska naradna organizacija – pojasnio je Lisica.

Dug je i težak, cjelokupni politički put Bošnjaka, ali je u konačnici rezultirao nezavisnom državom Bosnom i Hercegovinom. U kontekstu današnjice, Lisica je naveo da Bošnjaci jesu zreo politički narod, ali da je pred njima puno izazova. On se zahvalio  učesnicima promocije, inspirativnoj publici i posebno Bošnjačkom vijeću za  doček i gospostvenu organizaciju promocije u Podgorici.

E.P.