Misala Pramenković nova predsjednica BNV u Srbiji

Nositeljka liste Stranke pravde i pomirenja (SPP)na nedavnim izborima za Vijeće, prof.dr Misala Pramenković izabrana je za  predsjednicu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV)u Srbiji i na toj poziciji će naslijediti Jasminu Curić.

Prva sjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, u novom sazivu, održana je 26. decembra 2022. godin, u Glavnom uredu Vijeća u Novom Pazaru. Za izbor Pramenkovićeve glasali su vijećnici liste koju je predvodila(12 vijećnika) i Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka,(10) dok su predstavnici Sandžačke demokratske partije (SDP)(12 vijećnika) i Admir Muratović sa liste “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane” bili suzdržani.

U obraćanju Vijeću, nova predsednica je podsjetila  da je BNV krovno tijelo svih Bošnjaka Srbije čiji je djelokrug, osim zakonom propisanih oblasti obrazovanja na maternjem jeziku, kulture, službene upotrebe jezika i pisma i inofrmisanja, znatno širi.

“BNV mora raditi na poboljšanju stepena prava Bošnjaka na individualnom i kolektivnom planu. Želimo da nastavimo onde gde se stalo, da imamo otvoreno i transparentno Vijeće, dostupno svim Bošnjacima, svim dobrim ljudima, to je naša misija”, poručila je Pramenković.
Najavila je da će na sledećoj sednici Glavnog odbora SPP zamrznuti funkciju potpredsednice partije čime će, kako je rekla, poslati poruku da “želi biti predsednica svih Bošnjaka u Srbiji”.
“Ovo je dom svih nas, pozivam vas da potpuno otvoreno, kritički, krenemo na zajednički put. Ovo je istorijski momenat, važan početak, a samo ako svi budemo svesni važnosti puta i obaveza koje preuzimamo, možemo postići rezultate”, istakla je Pramenković.

Nosilac liste Sandžačke demokratske partije (SDP), koja u BNV ima 12 vijećnika, Husein Memić izjavio je da će oni biti civilizovana i konstruktivna opozicija koja će podržati sve što bude dobro, a zalagaće se i za depolitizaciju BNV kako bi njegova  vrata bila otvorena  svim ljudima koji nisu politički aktivni.

Prof. dr. Misala Pramenković rođena je 22. decembra 1980.godine u Moranima, opština Tutin. Školovala se u Sarajevu i Novom Pazaru. Profesorica je na Fakultetu za islamske studije i u Medresi Gazi Isa-beg. Bila je poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srbije, odbornica u Skupštini grada Novog Pazara i vijećnica u Bošnjačkom nacionalnom vijeću u više mandata.