Međunarodni Dan Bošnjaka podsticaj za dobra djela

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori(BVCG) čestita Međunarodni Dan Bošnjaka svim sunarodnicima u domovini i svijetu sa željoim da ih podstakne i ohrabri na još predanije ostvarivanje dobrih djela, porodičnih i opštih ciljeva među kojima su i  njegovanje nacionalng, kulturnog i jezičkog identiteta.

Međunarodni Dan Bošnjaka označava historijsku prekretnicu, vizionarski trenutak kada su se (na Bošnjačkom saboru – svenarodnom skupu, koji je održan u opkoljenom Sarajevu, 27 i 28. septembra 1993. godine)  Bošnjaci izborili za slobodu svog identiteta, za neotuđivo pravo na reafirmaciju svog historijski stvarnog  imena, ali i za suštinsko pravo na svoju budućnost, da budu  ono što  jesu sa imenom priznatim i uvaženim među narodima UN-a.

Na taj način, zaustavljena je nepravda koja je Bošnjacima činjena stoljećima, nametanjem “prigodnih” nacionalnih imena, sa ciljem odvajanja od autohtono nacionalnog bića, od svoje bogate kulture i tradicije, a sve u interesu nacionalističkih ideja marginalizacije, prisvajanja, asimilacije, do pokušaja fizičkog uništenja  tokom posljednje agresije krajem prošlog vijeka.

Uprkos nepravdama, Bošnjaci su  ponosni na  svoju bogatu historiju, civilizacijske tekovine, djela neprolazanih umjetničkio-književnih vrijednosti, spomenike materijalne kulture i duhovnosti koja je dio  realnosti Crne Gore i blago Naroda koji  je  spreman da nesebično gradi svoju budućnost sa ostalim narodima u našoj državi.

Regionalna svečanost, povodom 28. septembra, Međunarodnog Dana Bošnjaka, biće održana 28, 29 i 30. septembra u Novom Pazaru i Tutinu, kako je najavljeno,  prisustvovaće delegacije bošnjačkih organizacija iz svih država regiona. Delegaciju iz Crne Gore  predvodiće predsjednik BVCG Ejup Nurković.

“U ime Bošnjačkog vijeća i lično,čestitam svim Bošnjacima i Bošnjakinjama ovaj praznik, uz želju da budemo na istom putu izgradnje mira i boljeg života za sve narode i nacionalne zajednice u Crnoj Gori” – poručio je Nurković.

Nažalost, politička, institucionalana i ekonomska kriza u Crnoj Gori sve više zabrinjava i prijeti ozbiljnim posljedicama. Stoga  i na ovaj dan apelujemo na sve političke subjekte, poslanike i državne prvake da što prije, bez stranačkih zajedljivosti, pronađu razuman kompromis  koji će zaustaviti opako posrtanje i vratiti stabilnost i evropsku perspektivu  našoj državi.

Bošnjački narod daje konstruktivan  doprinos ideji slobodne, proevropske Crne Gore koju možemo čuvati  i graditi jedino  njegovanjem dobrih odnosa kroz  razumijevanje, odgovornost, solidarnost, poštovanje demokratskih principa,i u zajedništvu koje nam je prijeko potrebo  u ovakvim vremenima. 

U to ime,  svim sunarodnicima i prijateljima, u domovini i svijetu, čestitamo  28. septembar, Međunarodni Dan Bošnjaka

 

Predsjednik BVCG

Ejup Nurković