Likovni sevdah u Bijelom Polju

Iizložba slika i grafika pod nazivom“Likovni dijalozi umjetnica – Sevdah” otvorena je 31. marta u galeriji Centra za kulturu u Bijelom Polju, a poštovaoci je mogu vidjeti do 11. aprila. Odabir umjetnica i njhovih radova, napravili su mr Selma Đečević i mr Aldemar Ibrahimović

Ova jedinstvena izložba, u okviru Dana kulture Bošnjaka Crne Gore, okupila je petnaest umjetnica koje su različitim tehnikama dočarale autentične umjetničke izraze. Svoja djela predstavile su Sabaheta Masličić, Adela Kulenović Nurković, Seida Belegović, Nela Nuhanović, Adela Zejnilović, Jasmina Lucević, Seida Škrijelj, Elzana Nurković, Arabela Škrijelj, Amina Ademagić, Sejla Kerović, Nejla Međedović, Alma Rastoder, Azra Dedeić i Jasnu Kalač.

Sevdah je za Bošnjake sa ovih prostora, i ne samo Bošnjake, neodvojivi dio nacionalnog koda oblikovan kroz generacije, kazao je istoričar Edin Smailović uz podsjeánje da su žene osjećajniji dio čovječanstva, što ukazuje da je i na ovim slikama više emocija nego inače.

“A šta je sevdah na kraju nego emocija. Ili što bi rekao Damir Imamović u pjesmi koju je maestralno otpjevala Amira Medunjanin, „Pjevaćemo šta nam srce zna“ ja bih ga samo parafrazirao:Slikaćemo šta nam srce zna. Jer, sevdah je upravo to u svim svojim pojavnim oblicima. Isključivo pitanje srca. I lijepo i ružno. U ovom slučaju, na našu sreću, samo lijepo“ kazao je Smailović.

Ova izložba, “Likovni dijalozi umjetnica – Sevdah” je prva ove vrste u Crnoj Gori, ima za cilj promociju univerzalnih likovnih vrijednosti ali i odabranih umjetnica Bošnjačke nacionalnosti – kazao je na otvaranju mr Aldemar Ibrahimović.

“Postavku ove izložbe karakterišu i različiti pristup stilskim određenjima koja se kreću od ekspresionizma, konkretnog realizma, nadrealizma, stripa, dizajna apstrakcije i svega onoga što nude savremeni likovni tokovi. Ova značajna likovna smotra na najbolji način prikazuje stvaralaštvo umjetnica različitih generacija, različitog stepena likovnog ili nekog drugog obrazovanja, ali duboko iskreno i predano posvećenih likovnoj problematici i čarima doživljaja koje nudi ova uzvišena ljudska djelatnost“ istakao je Ibrahimović.

Nadamo se da će ova postavka omogućiti posjetiocima da spoznaju raskoš umjetnickih poetika i stilsku razuđenost autentičnih umjetnickih izraza, koji čine važan i neizostavan prilog ukupnom sagledavanju složenog mozaika savremenog likovnog stvaralastva u Crnoj Gori.

Ovom izložbom želimo da ukažemo na značaj svake umjetnice ponaosob, da ih ohrabrimo, podržimo da nastave i još smjelije koračaju svojim putevima, stazama likovnog stvaralaštva koje afirmiše njih same, sredine iz kojih dolaze i specifični puls narodnog bića- poručio je Ibrahimović.
On se zahvalio svima koji su pomogli ostvarenje ove izložbe i posebno Centru za kulturu.

 

 Edin Smailović:  Slikaćemo  što nam srce zna

Obraćanje na otvarnju izložbe “Likovni dijalozi umjetnica – Sevdah”u Bijelom Polju

Udariti žicu na tamburi, pustiti glas kao slavuj, slušati žubor vode, zaplakati pred naletom sjete. Sve je to sevdah.

Ali sevdah je i puno više od toga. Iako se svijet ubrzano transformiše, donoseći sa tim promjenama i dobro i loše, neke stvari kroz vrijeme, na sreću, ipak nađu način da prežive. Sevdah je prije svega, prije pjesme, derta i meraka, način života.

U njemu se uživa, ali tako da to ne naruši tugu komšije.U njemu se i tuguje, ali tako da opet ne naruši trenutnu idilu onog drugog. Sevdah je na taj način i harmonija i pravda.

Sevdah je kao način života svuda. U našim kućama, uređenim tako da možemo na miru uz tamburu ili saz zapjevati, veseliti se i plakati, umiti se vodom u avliji, uživati u njenom žuboru, kroz pendžer mirisati jorgovan i behar.

Kada sve to stavite na slikarsko platno, dobijete  sevdah. Ali nije samo ovakva slikarska kompozicija sevdah u slikarstvu. Slika je prije svega izraz onoga što umjetnik osjeća. I ne samo to. Svaki pokret kičicom je kao i udaranje žice na tamburi i sazu. Pred nama je likovno  stvaralaštvo 15 bošnjakinja iz Crne Gore. Pričati  o uticaju sevdaha  i koliko ga ima na izloženim slikama zahtijeva puno više od teksta. Ali suština je u sljedećem: za Bošnjake ovih prostora i ne samo Bošnjake, sevdah je neodvojivi dio  nacionalnog koda oblikovan kroz generacije i generacije. Ako još uzmemo činjenicu da su žene osjećajniji i usudio bih se reći , bolji dio čovječanstva, onda je sigurno na ovim slikama i više emocija  nego inače. A šta je sevdah na kraju nego emocija. Ili što bi rekao Damir Imamović u pjesmi koju je maestralno otpjevala Amira Medunjanin ,,Pjevaćemo što nam srce zna”, ja bih ga ovdje samo parafrazirao: Slikaćemo što nam srce zna. Jer sevdah je upravo to u svim svojim pojavnim oblicima. Isključivo pitanje srca. Iz kojeg sve dolazi . I lijepo i ružno. U ovom slučaju, na našu sreću, samo lijepo, kazao je historičar Edin Smailović.

Ovu likovnu svečanost muzički je oplemenila Šejla Dautović učenica Muzičke škole iz Rožaja. Organizatori izložbe su Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori i NVO Bijeli Ljiljan, realizator projekta koji je podržao Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.

Nakom Bara i Bijelog Polja izložba “Likovni dijalozi umjetnica – Sevdah” biće predstavljena u Pljevljima i još nekim gradovima.