Izbor sudija diskriminira predstavnike manjinskih naroda
Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori pozdravlja dogovor o izboru sudija Ustavnog suda apeluje na pregovarače  i poslanike da obustave marginalizaciju kandidata iz reda manjinskih naroda

Povodom informacije da su Poslanici na jučerašnjem (1.februara 2023. ) zajedničkom sastanku članova Kolegijuma, predsjednice Skupštine i članova Ustavnog odbora, postigli saglasnost po pitanju izbora tri od četiri kandidata za sudije Ustavnog suda, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori upozorava  javnost i međunarodne posmatrače da se najavljenom kombinatorikim za izbor sudija spriprema još jedna gruba diskriminacija  predstavnika manjinskih naroda.

Uprkos informacijama da  svojim referencama posebnu pažnju zaslužuju i sudije: Fadil Kardović, Alija Beganović, Faruk Resulbegovići Sulejman Guči, pravnici koji bi mogli činiti nedostajući sastav Ustavnog suda, učesnici pomenutog Kolegijuma nisu predložili ni jednog od njih, što se s‘ pravom može smatrati uvredom i protivzakonitim postupkom na štetu manjinskih naroda.

Nedopustivo je da među 11 sudija Vrhovnog  suda Crne Gore i 6 sudija Apelacionog suda Crne Gore, a kako se priprema i Ustavnog suda neće biti niti jednog pripadnika manje brojnog naroda, što moramo razumjeti kao puzajući kontinuitet administrativnog progona  Bošnjaka, iz institucija sistema Crne Gore u kojem i onako nisu bili procentualno srazmjerno zastupljeni.

Nesporeći argumente, da su uvažene sutkinje Armenko, Tešić i Đuranović, takođe kvalitetni kandidati, moramo ukazati na očigledno nepoštovanje zakona i principa afirmativne akcije koji podrazumijeva da se i među istorangiranim,  prednost daje  kandidatu iz reda manjinskih naroda.

Bošnjaci su narod koji, rame uz rame  sa ostalim demokratskim snagama konstituišu multikulturno, građansko i proevropsko biće Crne Gore, koja savremeni napredak i demokratski prosperitet može ostvariti samo ukoliko se vrati istinskom uvažavanju i punom poštovanju svih različitosti.

Stoga Bošnjačko vijeće apeluje na sve poslanike, posebno Bošnjake u svim strankama, da ne podliježu  sindromu “Sejdo Bajramović”, već da slobodno i bez kompleksa ukažu na obavezu  izbora kvalitetnih sudija iz reda bošnjačkog naroda.

Ustav Crne Gore i zakoni, garantuju srazmjernu  zastupljenosti manjinskih naroda i svi ste dužni da obezbijedite poštovanje tih načela u svim porama državnog sistema pa i u institucijama pravosuđa i tužilaštva.

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori