Građanska, multietnička i evropska Crna Gora je siguran dom za sve njene narode

Albin Ćeman, poslanik u Skupštini Crne Gore

Evropska unija treba da  bude zajednički imenitelj svih naroda u Crnoj Gori.

Na samom početku, želim da se osvrnem na temu„Non paper-a” i mijenjanja granica, koje, kao ideje i ambicije,  vrlo vjerovatno još uvijek postoje kod nekih pojedinaca. Ipak, moje mišljenje je da to realno nije izvodljivo, a što se tiče Crne Gore, uvjeren sam, da do promjena granica neće doći. Garant za to je pomiriteljska, proevropska politika, koja i kod međunarodnih partnera ima itekako podršku.

Ideja prekrajanja granica, svima iole svjesnim ljudima na Balkanu je jasno da je to prazna priča, već da se samo mogu formalizovati postojeće granice. Narodi na Balkanu, treba da rade na produbljivanju političke, ekonomske, socijalne, kulturne i druge saradnje, kako bi granice gubile na značaju. Svi smo upućeni jedni na druge i koliko god se konfrontirali, balkanski narodi polako shvataju da bližih nemaju. Imamo ružno iskustvo čemu vodi prekrajanje granica i kakve smo posljedice imali na prostoru bivše nam domovine. Svi zajedno treba da stremimo evropskim vrijednostima i da sarađujemo u okviru integracionog procesa, kako bi što prije postali dio Evropske unije.

Što se tiče Zakona o registrima prebivališta i boravišta, puno je bilo spinovanja na ovu temu. Ono što je tačno, jeste, da nikome se neće oduzeti crnogorsko državljanstvo, već bi se omogućilo slobodno izjašnjavanje onima koji imaju dvojno državljanstvo. Svima onima koji imaju crnogorski pasoš, ne postoje ni teorijske šanse da im se može oduzeti crnogorsko državljanstvo.

Kada je popis stanovništva u pitanju, Vlada Crne Gore je budžetom opredijelila sredstva. Na nama je da se organizujemo što bolje možemo, da bi taj proces bio prije svega realan i uspješan. Nažalost, kao narod, mi i dalje imamo problem šta je nacionalnalna a šta vjerska odrednica. Mislim da u tom pravcu, moramo najviše usmjeriti svoje aktivnosti, kao i na edukaciji u svim segmentima našeg rada i bitisanja.

Na kraju, samo pomirena, građanska, multietnička i evropska Crna Gora je siguran i ugodan dom za sve njene narode i za sve nas. Različitost je naše bogatstvo i naša snaga i ne vidim zašto tako ne bi bilo i u budućnosti.