Džeko Hodžić umjetnik sa dva zavičaja

Nagrada “Hilmija Ćatović” uručena je akademskom umjetniku Džeku Hodžiću na Svečanoj sjednici 21.marta u Podgorici.

Žiri je saopštio da je akademski slikar Džeko Hodžić, zaslužio visoko  priznanje  za izuzetne rezultate na domaćoj i međunarodnoj umjetničkoj sceni te promociju bošnjačke tradicije i kulture kroz savremeni likovni izraz i likovnu formu. Ostvario je preko 90 samostalnih i učestvovao  na 587 kolektivnih  izložbi u regionu i svijetu.

Čast mi je da primim nagradu koja nosi  ime  čovjeka kojeg sam dobro poznavao  kazao je  Hodžić  u obraćanu nakon što je od predsjednika Bošnjačkog vijeća Ejupa Nurkovića primio nagradu  za likovno stvaralaštvo.

“Postoje odrednice  i momenti koji se ne mogu birati u životu, to su zavičaj i roditelji. To su ljubavi koje se ne zaboravljaju. Obje su snažne i trajne. Rodtelji s one emocionalne strane koja je pristuna u čovjeku i trajna dok je živ. Nezamjenjiva!  I Ljubav prema zavičaju je isto tako jaka, intezivna i konstanta.

Dzeko Hodzic

Svako zavičaj voli na svoj način, voli njegove staze i bogaze, vode, rijeke, izvore bašče, behar i svakojake uspomene. Miris bijele pogače, gurabija, slasnih trešanja, jabuka, borovnica i livadskog cvijeća.

Meni je sudbina odredila tako da rano odem iz zavičaja pa sam živio u Pećkoj Banji, Novom Pazaru, Njemačkoj, a najduže u Bosni i Hercegovini koju doživljavam kao drugi zavičaj.

Godijevo i Sandžak su mi dali život, rođenjem, a Bosna, mogućnost da se razvijem i postignem, to što jesam. Godijevu se vraćam sve više u mislima i snovima, a živim i stvaram u Sarajevu. Volim ih ponaosob  na svoj način i dišem sa njima.

Stoga ćete lako razumjeti zašto se posebno radujem svakom pozivu i priznanju iz Crne Gore.

Zahvaljujem se predlagačima, žiriju i Bošnjačkom nacionalnom vijeću u Crnoj Gori, što su svojim nijetom učinili da ja budem prvi dobitnik nagrade “Hilmija Ćatović”.

Čast mi je da primim nagradu koja nosi njegovo ime. Poznavali smo se. Volim to što je radio i kao profesor i kao slikar. To su izuzetni rezultati na koje moramo biti ponosni. Kao što možemo biti ponosni  i na druge stvaraoce, naučnike, kulturne misionare i nosioce  kulturnih, moralnih i ljudskih vrijednosti.

Bošnjaci u Crnoj Gori imaju kultuno nasljeđe za svaki respekt i ponos. Zato ih pozivam:  stalno gledajte u budućnost ali nikada nezaboravljajte  –  čuvajte sopstvenu kulturu, običaje, tradiciju, vjeru, folklor. Čuvjate kuklturni identitet, čuvajte sopstvo, ne zaboravite ko ste i kuda idete. Nikada ne  zaboravite da poštujete komšije, prijatelje, njihove vrijednosti kao i sebe. Vaša domovina je Crna Gora, čuvajte je u zajedništvu sa drugima!

Mladima savjetujem učite i posvetite se znanju jer ćete samo tako steći poštovanje,  biti cijenjeni, korisni i sebi i porodici, svom narodu i široj zajednici. Znanje niko ne može da vam uzme. Pametnog i obrazovanog možete pobijediti samo ako više znate, brzog  ako brže trčite, jakog ako jače udarate…

Bošnjačko nacionalno vijeće, pozivam da još agilnije radi na objedinjivanju svih vrijednosti koje ima bošnjački narod u Crnoj Gori. Važan je cilj, da se bolje i kreativnije živi, da se stvara ambijent boljeg života. Bitno je zajedništvo, a ne ideologija i navijanje za i protiv. To može nanijeti nesagledive posljedice i narodu i državi. Takođe apleujem na Vijeće da uspostavlja bliskije  veze sa zajednicom Bošnjaka i građana porijeklom iz Crne Gore koji žive u Bosni i Hercegovini.

Mi jedni drugima trebamo i jedni za druge možemo učiniti mnogo više.

Hvala vam na ukazanoj časti i pažnji” – kazao je dobitnik nagarade za likovnu umjetnost, akademski umjetnik Džeko Hodžić

***

Džeko Hodžić, rođen je 1950.godine u Godijevu, opština Bijelo Polje, od oca Lutva i majke Halime Hodžić rođene Musić. Završio je  umjetničku školu u Peći 1970. Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu 1977. Član je ULUBiH od 1980.godine. Ostvario je preko 90  samostalnih izložbi  u zemlji i inostranstvu. Radovi su mi zastupljeni  na 587 kolektivnih izložbi u 28 zemalja.

Dobitnik  14 nagrada za umjetnički rad, a boravio je na studijskim  arnžmanima u mnogim gradovima evrope i svijeta.