Delegacija Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori prisustvovala je obilježavanju 31. godišnjice deportacija bošnjačkih izbjeglica u Herceg Novom
Bošnjačko vijeće podsjeća da ni poslije više od tri decenije slučaj deportacija nije dobio adekvatan sudski epilog, da porodice žrtava još nijesu pronašle posmrtne ostatke svojih najmilijih, kao i da na mjestu gdje je započeo ovaj ratni zločin nema adekvatnog spomen-obilježja.
Bošnjačko vijeće traži od Specijalnog državnog tužilastva da, iznova, sistemski i ozbiljno, istraži i procesuira izvršitelje i nalogodavce ovog ratnog zločina.
Tražimo od državne i lokalnih vlasti da se konačno postavi adekvatno spomen- obilježje u krugu zgrade MUP Herceg Novi, čiji su tadašnji službenici-policajci ovaj zločin sproveli.
Zahtjevamo od izvršne i zakonodavne vlasti da ukine odredbe nedavno usvojenog diskriminatorskog zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti kojim nijesu obuhvaćene porodice stradalih u deportacijama i drugim zločinima koji su desili na teritoriji Crne Gore i u ime Crne Gore.
Tražimo da obrazovne institucije iniciraju izmjene nastavnih planova i programa kako bi i kroz školski sistem djeca imala informaciju o ratnim zločinima koji su se desavali u Crnoj Gori i nad njenim građanima.
Bošnjačko vijeće smatra da je neophodno suočavanje sa prošlošcu i zločinima koji su se dešavali u nedavnoj prošlosti ukoliko želimo istinsko pomirenje i usvajanje civilizacijiskih i evropskih standarda u Crnoj Gori.