Delegacija Bošnjačkog vijeća na obilježavanju 31. godišnjice od tragičnog stradanja porodice Klapuh u Plužinama
Danas je u Plužinama obilježena 31. godišnjica od kada je, tokom rata u Bosni i Hercegovini, 06. jula 1992. godine ubijena tročlana porodica Klapuh- Hasan, Ferida i Sena iz Foče, na mostu „Obrada Cicmila“ u Plužinama.
Ovaj ratni zločin počinili su pripadnici specijalnog odreda „Dragan Nikolić“ Vojske Republike Srpske.
Delegacija Bošnjačkog vijeća koju su činili Bejto Šahmanović i Sead Šahman položilla je cvijeće u spomen tragičnog stradanja porodice Klapuh, podsjetivši javnost i nadležne državne institucije da osuđeni za ovaj ratni zločin još uvijek nijesu privedeni pravdi.
Bejto Šahmanović, potpredsjednik Bošnjačkog vijeća je pružio podršku Inicijativi mladih za ljudska prava koja od predstavnika nadležnih institucija zahtijeva da se na ovom mjestu postavi spomen obilježje, kao i da činjenice iznijete u presudi budu dio obrazovnog programa.
“Procesuiranje i kažnjavanje ratnih zločina je moralna, pravna i politička obaveza Crne Gore na evropskom putu i zalog za budućnost kako se zločini ne bi više ponavljali”- naveo je Šahmanović.
On je pozvao nadležno Ministarstvo pravde i Vladu Crne Gore da preuzme određene nadležnosti kako bi se izvršila ekstradicija okrivljenih za ovo djelo.
Za ovaj ratni zločin su, odlukom Višeg suda u Podgorici, na po 20 godina zatvora osuđena četiri pripadnika Vojske Republike Srpske – Janko Janjić, Radomir Kovač, Zoran Simović i Zoran Vuković. Međutim, nijedan od njih nije izdržao kaznu zatvora. Kaznu od osam mjeseci zatvora odslužio je samo Vidoje Golubović iz Crne Gore i to zbog neprijavljivanja zločina.
Podsjećamo da je ubistvo tri člana porodice Klapuh prvi presuđeni ratni zločin koji se dogodio na teritoriji Crne Gore tokom rata devedesetih.
Obilježavanju su prisustvovali i Tanja Čolan Deretić, viša državna tužiteljka u Specijalnom tužilaštvu, Ljubica Kulić ispred opštine Plužine, kao i Vaskrsija Klačar, programska koordinatorka Inicijative mladih za ljudska prava.