DANI KULTURE BOŠNJAKA U CRNOJ GORI – IZLOŽBA SLIKA “ODSJAJ MINULIH VREMENA”

DANI KULTURE BOŠNJAKA U CRNOJ GORI

Izložba slika ODSJAJ MINULIH VREMENA

Omaž likovnim umjetncima rođenim u prošlom vijeku.

Podgorica,

Centar savremene umjetnosti, galerijaCentar, Njegoševa 2, četrvtak, 17.03.2022. u 20h

U okviru Dana kulture Bošnjaka u Crnoj Gori, koji se tradicionalno održavaju u martu, u znak proštovanja prema učesnicima stručnih rasparava, 2003. godine, iz kojih je proistekla Deklaracija o historijski potpuno opravdanoj reafirmaciji narodnog  imena, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, narednih dana, organizuje niz aktivnosti koje su posvećene promociji stvaralaštva i uglednih ličnosti.

Izložbom “Odsjaj minulih vremena”, želimo da iskažemo posebno poštovanje likovnim umjetnicima, onima koji su svojim djelima na najlepši način uzdizali vrijednosti svoga kraja i bogatstva tradicije iz koje su potekli, i stvorili djela koja svjedoče o raskošnoj, osebujnoj kulturnoj poetici u Crnoj Gori.

“Prikazana djela upućuju na široka shvatanja likovnih izražajnosti koja su jedan od postulatskih temelja sveopštih magistralnih tokova umjetnosti našeg podneblja, i areale naše multinacionalne i multikonfesionalne raznolikosti”.

Zastupljeno je 12 umjetnika, koji su rođeni između 1915 i 1960. godine, ali su ostavili vrijednosti za poštovanje i ponos svih nas.

Bošnjačko vijeće je zahvalno porodicama umjetnika, muzejima i galerijama za razumijevanje i doprinos u realizaciji ovog likovnog omaža, koji je inicirao Mirsad Rastoder a kreirali akademski umjetnici- komesari izložbe Selma Đešević, Aldemar Ibrahimović i Senad Pepić

Podgorica,Centar savremene umjetnosti, galerija “Centar”, Njegoševa 2, četrvtak,17.03.2022. u 20h

Pljevlja, galerija,”Vitomir Srbljanović”, 30.marta u 20h