Čestitamo Dan Evrope

Čestitamo Dan Evrope i apelujemo da se sačuva multietnički sklad u Crnoj Gori. Umjesto najavljene podrške manjinskim narodima, Bošnjaci su suočeni sa marginalizacijom, zastrašivanjem i sve snažnijim pritiskom etnonacionalizma i šovinizma. Duboko vjerujemo da svaki takav pokušaj udaljava Crnu Goru od evropskog sistema vrijednosti i društva suživota, međuvjerske i međunacionalne tolerancije.

 

OTVORENO PISMO JAVNOSTI

 

Povodom Dana Evrope i pobjede nad fašizmom, najavljenog zasijedanja i rasprave u Skupštini Crne Gore i simboličnog obilježavanja 11. maja – Dana nacionalne zastave Bošnjaka, Bošnjačko vijeće – apeluje da se sačuva multietnički sklad. U otvorenom pismu javnosti, Čelnicima državnih institucija, predstavnicima parlamentarnih stranaka i svim građanima, Vijeće traži, jasnu i nedvosmislenu osudu stavova i pokušaja relativizacije genocida u Srebrenici. Poštovana gospodo, Zabrinuti za sve ono što se proteklih mjeseci dešava u našoj državi, uvjereni u opasnost urušavanja multietničkih i multikonfesionalnih temelja crnogorskog društva, zasnovanih na vrijednostima antifašizma, slobode, evropskih vrijednosti i građanske jednakosti, upućujemo apel Predsjedniku Crne Gore, Predsjedniku Skupštine Crne Gore, Predsjedniku Vlade, čelnicima parlamentarnih stranaka, čelnim ljudima crnogorskih institucija i svima onima koji učestvuju u kreiranju javnog mnjenja u Crnoj Gori, da maksimalno odgovornim djelovanjem preduprijede sve učestalije pokušaje izazivanja nemira na bazi etničke i vjerske različitosti.

Razlog za našu zabrinutost leži u činjenici da je u posljednje vrijeme sve učestalije targetiranje manjinskih naroda, naročito Bošnjaka i njihovih predstavnika, kojima se na posredan ili neposredan način urušavaju Ustavom garantovane slobode i prava. Umjesto najavljene podrške manjinskim narodima, Bošnjaci su proteklih mjeseci, suočeni sa marginalizacijom, zastrašivanjem i sve snažnijim pritiskom etnonacionalizma i šovinizma. Duboko vjerujemo da svaki takav pokušaj udaljava Crnu Goru od evropskog sistema vrijednosti i društva suživota, međuvjerske i međunacionalne tolerancije. Uvažena gospodo, nosioci najznačajnijih državnih funkcija, Bošnjačko vijeće najoštrije protestvuje i očekuje, jasnu i nedvosmislenu osudu stavova i pokušaja relativizacije genocida u Srebrenici. Svako negiranje genocida i pozivanje na glasače nedopustivo nameće kolektivnu krivicu i udaljava crnogorsko društvo od trajnog mira i evropske budućnosti.

Moramo se zajednički oduprijeti ideologiji koja pothranjuje šovinističke poruke, stavove i pokliče kakvi su viđeni u Pljevljima, Beranama i posredstvom društvenih mreža sa raznih strana. Očekujemo od Vas da državnički, strateški, razmišljate o položaju i ulozi manjinskih naroda u savremenoj Crnoj Gori i njihovoj nesporno konstruktivnoj, istorijski duboko utemeljenoj ulozi u ovom društvu. Zahtijevamo da svojim autoritetom i zalaganjem obustavite besprizornu kampanju sumnjičenja i omalovažavanja Bošnjaka/kinja zaposlenih u državnim insitucijama i ustanovama. Da ne dozvolite ignorantski odnos prema našoj dijaspori, državljanima Crne Gore koji su, u velikoj mjeri silom prilika, postali dio evropske svakodnevice, ali su svim bićem i sposobnostima posvećeni domovini.

U dugim mjesecima pandemije virusa COVID-19 i gomilanja ekonomsko socijalnih problema, posebnu pažnju treba posvetiti nerazvijenim područjima. Očekujemo više razumijevanja za programske aktivnosti organizacija i pojedinaca koje promovišu kulturni, jezički i vjerski identitet manjinskih naroda i nacionalnih zajednica, kao i bolju podršku institucijama koje protežiraju multikulturu, nacionalne osobenosti, zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori.

Duboko smo ubijeđeni da razumijete potencijalnu opasnost od svega onoga što se u Crnoj Gori dešava posljednjih mjeseci i da shvatate koliko je bilo potrebno povjerenja, razumijevanja, strpljenja i mudrosti da bi dostigli postojeći nivo međunacionalnog i međukonfesionalnog sklada u Crnoj Gori. Zbog toga smo uvjereni da ćete svojim autoritetom i ponašanjem učiniti sve, da prestane podrivanje dostignutih modela suživota i da ćemo i u narednom periodu svi zajednički raditi na jačanju onih vrijednosti koje su Crnu Goru, sa pravom definisali kao državu – suživota različitosti. Povodom 9.maja, Dana Evrope i pobjede nad fašizmom, velikog istorijskog datuma, upućujemo čestitke svim građanima i građankama u Crnoj Gori i dijaspori, sa željom da i naša država što prije ispuni sve potrebne kriterijume za pridruživanje evropskoj porodici naroda.