Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori: Država mora da se oslobodi krivice za deportaciju izbjeglica

Povodom 30. godina od deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore 1992. godine, Bošnjačko vijeće poziva nadležne organe pravosuđa da se ovaj kao i drugi slučajevi ratnih zločina ponovo aktueliziraju i pravosnažno okončaju.

Crna Gora je platila naknadu štete porodicama žrtava ali nije obezbijedila krivičnu pravdu u ovom slučaju – rasvijetlila  zločin i došla do nalogodavaca i direktnih izvršilaca.

Pozivajući se na ponovljene ocjene Evropske komisije (EK) da Crnoj Gori i dalje nedostaju rezultati procesuiranja ratnih zločina, podsjećamo da ovaj zločin, ni poslije tri decenije  nije procesuiran  u skladu s međunarodnim niti domaćim pravom kako bi se svi koji su u njemu na bilo koji načun učestvovali priveli  pred lice pravde.

dr Bejto Šahmanović - član BVCG

„Jedini grijeh deportovanih bilo je njihovo  bošnjačko ime i prezime koje su dobili rođenjem. Ovaj zločin i dalje predstavlja dvostruku mrlju na obrazu  države Crne Gore koja se u svojoj istoriji ponosila čojstvom. Prvo zato što su nedužni ljudi  deportovani dželatima, a drugo što zločin posredno –  u kontinuitetu traje 30 godina i što još niko nije adekvatno kažnjen za stradanje civila koji su u našoj državi  potražili spas.“ izjavio je član Bošnjačkog vijeća dr Bejto Šahmanović.

Bošnjačko vijeće u potpunosti podržava ideju i zahtjeve pojedinih subjekata i NVO organizacija koje se zalažu za izgradnju adekvatnog spomen obilježja u Herceg Novom, što je želja porodica stradalih i pravednih građana,  da se na taj način pošalje poruka da se nikad više ne desi ovakav grijeh u  Crnoj Gori.

Crnogorska policija, u maju 1992. godine, nezakonito je uhapsila najmanje 66 osoba, civila, starosti od 18 do 66 godina, koji su u Crnu Goru izbjegli od rata u Bosni i Hercegovini, i predala ih vojsci bosanskih Srba da im posluže za razmjenu ratnih zarobljenika. U stanici policije u Herceg-Novom je bio sabirni centar u koji su privođeni i iz drugih gradova.

Svi ubijeni su bili Bošnjaci, ne postoji podatak da je neko od deportovanih druge nacionalnosti. Trideset godina nakon zločina, pronađeni su i identifikovani posmrtni ostaci samo osmero ljudi, dok se ostali vode kao nestali, a ne zna se pouzdano ni mjesto na kome su stradali.

Nemaju ni groba ni mramora – spomenika, ali nećemo dopustiti da budu zaboravljeni!

Današnjem skupu prisustvovali su i predsjednik IO Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, g-din Mirsad Rastoder, potpredsjednik BVCG i predsjenik opštine Plav Nihad Canović, član BVCG dr Bejto Šahmanović, ministri pravde i rada i socijalnog staranja Marko Kovač i Admir Adrović, kao i ministar bez portfelja Adrijan Vuksanović. Takođe, skupu u Herceg Novom je prisustvovao i reis IZCG Rifat ef.Fejzić, kao i predstavnici drugih organizacija i članovi porodica ubijenih.

 

BVCG