Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori čestita svim  građankama i građanima, u zemlji i dijaspori, praznik  13.jul – Dan državnosti Crne Gore
Pripadnici bošnjackog naroda u Crnoj Gori ponosni su na doprinos koji su, tokom historijskog razvoja, dali i daju izgradnji države Crne Gore.
▫️Čak i u teškim periodima utemeljivanja države, nakon Berlinskog kongresa, izloženi čestim progonima i surovim uslovima života, ostali su privrženi državi Crnoj Gori, gradeći modele suživota i mostove razumijevanja potrebnih multietničkom i multivjerskom društvu.
▫️Bošnjački narod je ugradio sebe i u temelje antifašističke borbe, a brojni pojedinci položili su svoje živote nošeni idejama stvaranja slobodnog društva ravnopravnih naroda i građana.
▫️Ponosni smo i na naša pregnuća u obnovi državnosti Crne Gore i njenom putu ka društvu uređenih demokratija, evropskoj perspektivi i i članstvu u NATO alijansi.
▫️Današnju crnogorsku realnost , nažalost, oslikavaju i pokušajj narušavanje nekih državotvornih vrijednosti i javno ispoljavanje određenih poraženih fašističkih ideja .
▫️Smatramo da se država i društvo moraju odlučno suprotstaviti tim pojavama i učvrstiti karakter Crne Gore kao antifašističke i sekularne države, čiju društvenu realnost čini njen multietnički karakter. Dan državnosti predstavlja dobru priliku da se zajednički podsjetimo ovih vrijednosti.
▫️U ime Bošnjačkog vijeća , svim građankama i građanima, u zemlji i dijaspori, čestitamo 13.jul -Dan državnosti naše države Crne Gore.