“Dani etno kulture Ibiš Kujević” –  Izložba slika iz fundusa Galerije “Most”

U okrilju manifestacije “Dani etno kulture Ibiš Kujević”, 23. jula, u Galeriji “Hilmija Ćatović” u Rožajama, otvorena je izložba slika iz fundusa Galerije “Most” iz Podgorice. Izložbu pod naslovom “Likovni koloseum” simbolično je otvorio doajen likovne pedagogije i slikarstva u Rožajama, Zećir Luboder savremenik značajnih umjetnika u Crnoj Gori.

Pozdravljajući goste i posjetioce On se zahvalio organizatorima što su mu omogućili da u svom gradu vidi djela prijatelja sa kojima je učio u čuvenoj Hercegnovskoj likovnoj školi.

Bila je to škola umjetnosti i kulture uopšte, a najviše Škola izuzetnih likovnih talenata koji su doprinijeli afirmaciji crnogorske likovnosti u Jugoslaviji i inostranstvu. Čestitam Bošnjačkom vijeću, Aldemaru Ibrahimoviću i Branku Kovačeviću na reprezentativnoj postavci koju treba da vide i oni koji ne mare za slikarstvo, jer će upamtiti radove velikih majstora, kazao je Luboder.
Pozdravljajući prisutne u ime Bošnjačkog vijeća Mirsad Rastoder je naglasio da ova izložba pored nesporne umjetničke vrijednosti ima i simboliku čvrste veze Rožaja i Cetinja – gradova koji se s pravom diče epitetom da su najcrnogorskiji gradovi i činjenicom da su bošnjaci, rame uz rame sa crnogorcima i drugim narodima, krčili puteve za suverenost zajedničke nam domovine. On se zahvalio galeriji “Most”, akademskim umjetnicima Aldemaru Ibrahimoviću, Senadu Pepiću i svima koji su doprinijeli realizaciji programa koji jeste kultura sjećanja ali i inicijacija za nova umjetnička pregnuća-kazao je Rastoder.

 

Dani etno kulture pravi su povod i način da odajemo počast Ibišu Kujeviću za sve ono što je radio i uradio u promociji kulture svog zavičaja i Crne Gore, kazao je galerista Branko Kovačević uz srdačnu zahvalnost likovnim klubu “Kula” iz Rožaja, piscima i slikarima koji su, na samom početku, svojim učešćem osnažili rad galerije “Most”.

Za dvadeset osam godina kontinuiranog rada galerija je ostvarila preko 500 izložbi na kojima su predstavljana djela umjetnika iz Crne Gore i svijeta, organizovala je niz likovnih kolonija ali i druge programe koji su bili luča kreativnog druženja na širem prostoru. Galerija “Most” je ustanovila manifestaciju “Duga nad mostom”, “Viluško kulturno ljeto” i časopis “Most”. Na likovnim kolonijama učestvovalo je oko 250 umjetnika iz Crne Gore, regiona i Evrope, a djela iz fundusa galerije “Most” izlagana su na festivalima “Grad teatar”, “Mojkovačka filmska jesen”, Barski ljetopis, na sjmovima u Beogradu, Frankfurtu, Podgorici, i u većini gradova u Crnoj Gori. Pozdravljam manifestaciju, “Dani etno kulture Ibiš Kujević” i organizatore, sa željom da traje i bude putokaz ostalim sredinama u CG, da nikada ne zaboravljaju ljude koji su pokretali i podržavali slične manifetacije od velikog zanačaja za kulturu i promociju naše države, kazao je Kovačević.

Priča o prvoj privatnoj galeriji u Podgorici i Crnoj Gori, ne počinje onog dana kada je zvanično otvorena, već znatno ranije, i to na Cetinju, podsjetio je komesar izložbe Aldemar Ibrahimović.

Branko Kovačević, osnivač i utemeljitelj ove kulturne institucije, započeo je svoj radni vijek, davne 1977. godine na Cetinju, otvarajući staklorezačku radnju, koja je ubrzo postala stjecište i kultno mjesto za okupljanje poznatih crnogorskih umjetnika, književnika, glumaca, muzičara, intelektualaca uopšte… Podstaknut prijateljstvom sa poznatim slikarima: Gojkom Berkuljanom, Milošem Vuškovićem, Acom Prijićem… rodila se ideja o otvaranju umjetničke galerije. Programski koncept prve privatne galerije u Crnoj Gori, uradio je Milan Coko Marović, istoričar umjetnosti i tadašnji direktor čuvene Galerije Nesvrstanih “Josip Broz Tito” na Kruševcu u Titogradu. Galerija je otvorena 11.04.1994. izložbom čiju postavku su sačinjavali radovi 18 autora iz Podgorice, a komesar izlozbe je bio upravo Coko Marovic. Tako je sve krenulo. Redale su se izložbe iz oblasti slikarstva, vajarstva, grafike, fotografije, dizajna, konceptualne umjetnosti… Izložbama su predstavljeni najznačajniji umjetnici koji su obilježili crnogorsku likovnu scenu u XX vijeku: Gojko Berkuljan, Aco Prijić, Miloš Vušković, Milo Milunović, Nikola Vujošević, Luka Berberović, Cvetko Lainović, Dado Đurić, Dimitrije Popović i drugi…

Galerija je u međuvremenu poprimila karakteristike multimedijalne institucije kulture, jer se počela baviti izdavačkom djelatnošću, knjige, časopisi (ljetopis galerije Most)…Organizovala je književne susrete, prezentacije muzičara, glumaca, likovnih kritičara… a sve je to imalo za cilj očuvanje crnogorske kulturne baštine i njenu valorizaciju kroz razne oblasti kulture.
Galerija “Most” je širom otvorila vrata umjetnicima i stvaraocima iz Crne Gore i inostranstva.

Održano je preko 500 izložbi koje su morale dobiti preporuku umjetničkog Savjeta u čijem satavu su bili: Olga Perović, Nikola Vujošević, Blagota Eraković, Ilija Dapčević, Slobo Marunović, Milo Pavlović, Dragan Mitov Đurović, Budislav Kralj, Milan Coko Marović i Pavle Đonović. Galerija je uspostavila saradjnu sa mnogim institucijama kulture, nauke, umjetnosti, kod nas i u regionu…
Galerija je ustanovila manifedtaciju “Duga nad mostom”, objavila preko 100 knjiga i publikacija, 10 ljetopisa, preko deset likovnih kolonija, organizator je i čuvene manifestacije “Viluško kulturno Ljeto”… Tokom decenija s kraja prošlog i početka ovog vijeka galerija Most i njen vlasnik, stvorili su impozantnu kolekciju slika, na čijem kvalitetu i broju, mogu pozavidjeti mnogi kolekcinari u zemlji i regionu. Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji Branka Kovačevića sa likovnim stvaraocima iz Rožaja, rodila se ideja da baš u okviru novoustanovljene kulturne manifestacije koja nosi ime našeg istaknutog kulturnog stvaraoca Ibiša Kujevića, dođe do realizacije ove izložbe, da vidimo dio kolekcije od 45 eminentnih autora iz zemlje i inostranstva.

Ibiša i Branka povezuje plemenita namjera stvaranja mostova umjetničke saradnje za posvećeno njegovanje kulturne tradicije i prijateljstva, koji se iznova restaurira ovom izložbom na Danima etno kulture, kazao je Ibrahimović.

Otvaranje izložbe pratile su kompozicije klasične muzike koju je na klaviru izvela učenica muzičke škole u Rožajama Hana Lukač.

 
E. Pašić